Wednesday, January 9, 2013

Korban dan Akikah bersama EZ Qurban



Mak, aku dah di akikahkanke belum?

Udah....  

hehehee alhamdulillah..


Korang dah ?



Kalo lum leh daftar ngan EZ Qurban..  

FREE ker?


Korang ni,  sedangkan nak 'doing business" pun kena bayar 3kupang dulu baru leh masuk, xkan amalan sunat ni free free pulak.



Cuma kalo ngan EZ Qurban, kita kena bayar sejumlah wang..  Seterusnya mereka yg akan buat.


Leh tengok web site diorg ezqurban.org


Awal tahun ni duit dalam bank korang mesti berlebih2 dr bln2 lepas kan..  Yerla, bos baru bayar bonus.. Masyuukkk  hahahaaa mak Aiman suka


Sebelum bonus tu habes kebenda lain, apa kata amalan yg SEUMUR HIDUP HANYA SEKALI ni kita dahulukan.




Bila dah buat akikah hati pun lega.   Xder hutang dah..


Ngan Ez Qurban utk akikah seekor kambing, cuma kena bayar RM550 ajer..  udah murah sgt tu.. Masa aku akikahkan Aiman ngan Delisha, sekor kambing pun rege dia RM600 lebih..  Tu baru seekor kambing, lum kos nak buat kenduri lagi..



cilok kat: hahantu.blogspot.com


EZ Qurban hanya memilih kambing untuk amalan akikah.  Korang nak akikah ngan lembu, EZ Qurban xder buat.  Kalo nak lembu boleh tapi utk amalan Korban sahaja.





Sebagai renungan bersama, kadang2 mak pak ni terlupa..  Party hari jadi diraikan setiap tahun.. Kalo dikumpulkan, kos party tu dah lepas nak beli sekor kambing.. Tapi amalan yg 1 ini boleh pula dilengah lengahkan.


Adakah sebab ia sekadar SUNAT & bukan WAJIB.


Mcm org byr income tax..  Kena bayo kalo tak nanti LHDN blacklist nama, xleh nak pergi obersea.  Tapi kalo x byr zakat x der pulak  takut.  Hmm sebab xder saper nak amik tindakan kan.  Alasan yg sgt sinonim,  aku lum layak lagi tuk byr zakat.  Ohhh


Ini semua berlaku sebab kurangnya rasa KESEDARAN dalam diri.


Kalo x tahu, maka kenala belajar,  Cari ilmu.  Malu nak tanya kat org kita tanya kat cik Guugels..


Jgn jadikan alasan x tahu sebagai sebab kiter alpa dengan tanggungjawab yg harus kita lunaskan..

Teringat kat kambing Aiman..  beso & mantap cam kambing ni

Pic: Google


*bermula dgn niat, insha allah akan dipermudahkan*



2 comments:

  1. bagus!! suke entry muja...saling ingat mengingati...dan kadang2 ade yg tak tau kan....skrang ni beruntung sebab mcm2 care boleh buat tuk akikah nie...ade yg buat ansuran tgu sampai kambing atau lembu belaan kite besar...ade yg amik bahagian2 jek....

    in sha Allah moga kite semua diberkatiNya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha allah.. sama2 dapat berkat... :)

      Delete