Wednesday, July 3, 2013

Renovate rumah: kerja kerja memasang jubin


Assalamualaikum


Part nak memasang jubin ni pun leh buat kepala berdenyut jugak.  Nak yang bagus tapi bajet kecik. kikikiii kesian tol aku nih..  Ada jual yg murah tapi jauh bebeno. Kalo dikira kos penghantaran udah jadi sama mhl gak.  Lainla kalo nak tukar jubin 1 umah. lehla sewa 1 lori.. Iniii alahaiiiii  :)


Tu baru nak cari.  Bila tanya kat suami design camner kita nak buat nanti. Melintang ker menegakker  zig zag ker cam dam haji tu ker.. alooooo fenin fenin


lakaran jari jemariku.. kikiiii fail



Ingat nak buat camni..cantek gak (pic:google)


ni pun simple but nice ^____^  (pic:google)



Kat BSP ada 1 kedai jual tiles .  Dia jual sekeping RM4.50 brand Alpha 2nd grade. Kwn suami rekomen kedai tempat bini kawan dia ( kekeee bkn kwn tapi bini kwn dia ). Kat Puchong Intan kedainya..Sblm msk opis aku msk kedai jubin dulu..adooii sanggup tu.. Tu xper, kesian kat suamila.. Jauh2 dia naik mtr ngan Aiman, lastly x memuaskan hati jugak. lagi maheii


Akhirnya suami dapat cari jubin yg harganya sesuai dengan bajet kami.  Jenis yg sama, kaler & design yg sama. Harga cuma RM4 sekeping . Yg penting ia juga heavy duty. Gara2 nak cari kedai awning terjumpa pulak kedai jubin.. kikiii


Alamt kedai tu..
Lu General Supplies (Tiles)
No 97, Jln Utama 2/1, Tmn Perindustrian Puchong Utama. Tel: 03-8062 2994

Kos hantar percuma ajer..  Besttttt sangat..


Tokei tu tolong kira baper tiles nak pakai..  Anggaran jerla (tu pun bergantung kpd design kita).


Saiz parking aku tu guna lebih kurang 268 keping ( 2 kaler )..


sekotak 8 keping..suami ckp berat nak mampuihh mengangkatnya..


suami isteri pagi2 dah mengukur petak...



Mereka start buat kerja kul 10..  Untuk pasang jubin ni suami kena beli barang lagi.


simen: 7 beg (ms ni harga dah naik jadi rm17 sbb stok dah hbs)
gam mozek: beli 5 beg. 1 beg RM45 ( guna 2 beg ajer)

 Hmm tu jerla brg2nya


Ms nak pasang jubin masih x tau nak design camner.  masa beli design lain. Masa nak pasang lain pulak jadinya. Aiissshh lalang oh lalanggg



Ok fine...


* finally *


Sila abaikan benda2 yg bergantungan tu yer.. 


Bila ckp ngan suami dia kata " itu accessories ma "




Nasib baik x semua kaler etam.. jenuh nak mengemop hari2





Bila dah siap jubin terlebih 4 kotak..simpan jerla..


Siap pasang jubin ni sehari ajer..  pagi sampai ke magrib. Yg buat kerja 3 org. 2 org pasang jubin yg sorang potong jubin. Cepatkan.. Alhamdulillah  :)

Ohhh upah diorang  RM1,500 saja

Aku bagi RM1,000 bila diorg start pasang jubin.  Balance bila dah okei semuanya :)


No org ni: 018-219 3545 (lupa dah nm dia apa. Somi panggil WAK ajer)



Anak anak sekarang suka mandi diluar..



Comei x perangai anak perempuan aku ni... isisssss



Sekarang ni aku pikir nak psg jubin jenis yg ala2 pasir tu.  Nak letak kat depan pgr.  Bila disimen mcm tu ajer nmpk comotla pulak. Kena buat costing dulu. heeehe



Ohhhh pasal nak buat awning nampak nya kena postpone.  Dah pikir pikir baik buruk untung rugi .  Alang alang nak buat better buat yg cantek dipandang. So Insha Allah thn depan baru baru buat :)


Cerita simen dan rata


* minggu depan projek nak mengecat pulak *

42 comments:

  1. Kiranya dapatlah menikmati kepuasan di Hari Raya ini kan..

    Heee... anak dara mandi bogel ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb mandi bogella saya x jadi nak buat lubang kat dinding pgr tu kak.. :)

      Delete
    2. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    3. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    4. Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang Ibu tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:+62852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya
      KLIK->Toto Magnum 4D 5D 6D Ki Witjaksono.

      Delete
    5. Bisa cek di blog saya untuk referensi desain rumah http://idesainminimalis.com

      Delete
  2. Seronok kan muja bile dok umah sendiri...mcm2 dok pikir nak deco umah....best laa beraye di rumah baru....lieya ni pun lepas ni start busy renovate rumah....lepas2 raye gak laaa pindah...aduh mesti saket kepale nak pindah randah nanti kan....

    Kemain syok budak2 main air kat luar ye....tempat luas mmg sonok lah...

    ReplyDelete
  3. Cantik dah jadinya bila dipasang tiles ni... nampak kemas!

    ReplyDelete
  4. hi boleh saya dapatkan kontraktor yang pasang tiles ni?

    boleh sms ke 012-5275857 - shireen . tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0163124030 harianto tukang tile

      Delete
    2. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    3. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    4. Mencari contraktor rumah area puchong, bole hub kami nur aidakasih,enterprise.hp0123744967

      Delete
  5. Ya la.. Saya pun nak juga nombor telefon kontraktor tu. Nampak cantik hasil kerja dia. Tolong sms ya.. 019-2364745. Tima kasih banyak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    2. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
  6. salam, kontraktor ni dia boleh buat area mana? ada alamat atau no fon tak??

    ReplyDelete
  7. nasehat sy kpd sesiape yg nak renovate rmh tu..kite hrs perhatikan pd 2 bahagian penting bile nak renovate rmh.iya nya adalah..quality & quantity.dari segi luaran nmpk cantik tp dlmn kite xtau..consultant lah yg berperanan penting dlm semua seni bina ni..lulus atau pun tidak dia lah yg tentukan.

    ReplyDelete
  8. ruangan yg ingin di tiles harus di basah kan.tiles harus di rendam dahulu sblm di pasang.semen mesti di campur dngn semen gam..pastikan tdk ade ruang kosong pd bahagian bawah tiles yg di semen..pemeriksaan terakhir.cube kosong kan ruangan yg tlah siap d tiles..jln kan beberapa butir guli di atas tiles berulang kali.sekiranya ade bunyi yg bsr pastinya akan mendatang mslh di kemudian hari..

    ReplyDelete
  9. salam..nice sharing..search2 pasal tiles jmpe blog ni..neway sy pn tgh extend n reno umah..sggah la http://qiesha8587.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum dan salam sejahtera, blog yang menarik dan menambahkan pengetahuan! =)

    Baca da baca dah, apa kata singgah kat blog saya pula..

    Untuk sesiapa yang berminat mendapatkan perkhidmatan renovation rumah dan sebagainya.

    Confirm!! Harga berpatut-patut .... =)

    http://sweethomerenovate.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. rumah kat mn ye..nk call wak tu gak la pasang tile rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    2. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
  12. Kontraktor ubahsuai rumah di kawasan kajang, bangi, cheras, serdang hubungi 0182233854 khaidir

    ReplyDelete
  13. tukang tile kawasan KUALA LUMPUR 0163124030 anto

    ReplyDelete
  14. Nak tanya.renovet 1 rumah teres 2 tingkap.buat cabenet dapur. Pasang mozek 1 umah.ada ruang kosong tarik sampai habis.depan belakang tukar atap.buat pagar.dlm 100 k agak ok ke

    ReplyDelete
  15. Nak tanya.renovet 1 rumah teres 2 tingkap.buat cabenet dapur. Pasang mozek 1 umah.ada ruang kosong tarik sampai habis.depan belakang tukar atap.buat pagar.dlm 100 k agak ok ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ken tgok ukur dan kira semua betul2 en remey, kalau xda gambaran susah nk anggar. Boleh call sy 0123407710

      Delete
    2. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
    3. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

      Delete
  16. Salam , sy adamlutfi. Warga indonesia, tpi dah 15 tahun pengalaman bina/ubahsuai rumah. Dulu ikut tokey, tpi dia ambik untung byk, pekerja semua lari. Skrg kerja sendiri, sy xde lesen tpi contoh gambar rumah yg dah buat byk. Boleh tgok, harga boleh bincang, sistem bq , qou boleh anggar kalau tuan2 ada layout. Area gombak , greenwood selayang wangsamaju setapak, boleh call 0123407710, insya'Allah boleh bantu,

    ReplyDelete
  17. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  18. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Saya ada produk baru, buatan Malaysia untuk membantu pemasan jubin membuat kerja yang cantik. Produk ini di beri percuma kerana masih dalam tahap percubaan. Untuk mendapatkan secara percuma sila email ke modernkinetics@gmail.com. Sehingga 30-06-16 atau sementara stock masih ada.

    ReplyDelete
  21. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
  22. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete