Tuesday, October 14, 2014

Anda sudah mendaftar GST ?


Ececeeee macam dah jadik pekerja kastam pulak yer.. 

Assalamualaikum semua


^___^



Just nak sembang2 sikit psal gst ni..

Jumaat lepas bila aku sampai umah, terus on tv. Nak sambung dengar bajet 2015. On the way dlm keter psg gak radio.  Sebagai rakyat kena tahu gak serba sedikit.

Nak mengomen pun kenala tahu cerita kan. jangan nak ngikut cakap orang jer. Tu kurang cerdik namanya. Punyala pung pang marah sana sini, itu x betul ini x betul. Bila tanya balik kat dia, kosongggg.


Sampai umah bajet pun dah habis. Terus sambung siaran psl perbincangan bajet tu ngan pakar masing2. 

Yg aku perasan la, perbincangan x lari cerita pasal GST.

Semua panel yg datang semua cakap GST tu GOOD.

Mcm kfc, feelin goood.


 So nak tanya ni, syarikat korang kerja tuh dah daftar GST lom?





Kalo belum baik cepat cepat buat
Deadline untuk daftar gst  pada 31/12/2014.
Lambat daftar penalti maksimum x lebih RM20,000

Sayang jer duit tu. Bukan susah pun. Semua Online. Sejam leh siap kalo semua info dah ada.


Wajib daftar ker?

tengok sale comp thn lepas baper. Kalo dah cecah RM500K memang wajibla tu. Kalo sipi sipi suka hati korang la. 50:50 . Nasihat, better daftar jer. Free pun





1st time aku dengar briefing psl GST ni drp Shell. Mula2 dengar masih bengong bengong jugak. Aper input output tax ni. udahla aku dah lama beno meninggalkan kerja tax tax ni. Adui

Kali ke 2 pergi anjuran Petronas pulak. Kali ni pergi baru nampak cahaya sikit. 
Alhamdulillah :)


lepas ni kena cari sumber lain pulak nak bagi betul2 paham. Yang penting bila nak buat nanti. Mcm banyak sangat paper work. Bertambah kerjala.

Software pun kena upgrade. Kos semua tu.


Nak attend seminar2 psl gst ni pun bukan main mahei. Berpeluh gak ni.
Moga ada insan yg sudi bagi cahaya lagi. 

harap harap la.


No comments:

Post a Comment