Tuesday, February 25, 2014

Apartment Desa Anthurium, Cameron Highland Yang Best


Assalamualaikum semua

Sabtu & Ahad yang lepas aku sekeluarga p bercuti kat Cameron Highland. 

Hamboii.. bercuti tuhh

Baru awal tahun udah cuti cuti yer


Edisi ber cuti kali ni ialah cuti tanpa ber kira bajet

Acaner tuh

Xper, aku citer slow slow


Sebelum tuh aku nak citer kat mana aku tdo sepanjang 2 hari kat cni..


" Apartment Desa Anthurium "

Mesti korang x tahu kan kat ner desa yg indah ini


Aku citer sambil korang tengok gambo yer..



Ni la rupa bentuk apartment yg terdapat di desa Anthurium..

Ala ala English gitu

Desa Anthurium ni terletak di antara Pekan Brincang ngan Tnh Rata. Kalo dr Simpang Pulai, desa ini selepas Smoke House Hotel. Kalau dtg dari Tapah memang dekatla cikit.


Mula mula aku plan nak stay kat Bird Nest Hotel. Alahh hotel bajet ajer tapi hotel tu baru tau. Dah reserve lagi hari Khami sebelum pergi.

Tapi tulah. Kita merancang Tuhan yg menentukan. Disaat saat akhir, aku berjaya jugak memujuk adik aku yg kat Lumut tu untuk join sekaki. Lagi lagi bila dia tahu sominya lulus BRIM yg baru baru ni.


hohohooo sakanla diorang.

So mlm sebelum berjalan kelam kelibutla aku mencari apartment yg sesuai utk 2 family ni.

Googlela malam tu. Godek godek akhirnya terjumpa jugak aptmn yg boleh tahan upernya.

Terus kol, alhamdulillah ada 1 aptmn yg kosong.

Nak dok aptmn 2 bilik tapi dpt yg 3 bilik. OK jerla. Lagi2 sebab rate dia pun murah.


Cuma RM230 ajer. huhuuuu sukanya


Bertambah suka bila owner cakap leh masuk awal sebab ada org cancel. Best lol



Kul 12 kitrg dah sampai cini. Bila jumpa ngan owner dia ckp ada 1 aptmn yg lg best tapi lum kemas lagi. Customer baru check out.

Sebab dia ckp lagi best maka aku ngan somi pun nak tengok jugak.


Masuk masuk ajer..


" haaaaaa bestla "

" eeee cantikla view dia "


Tapi tula...  lom kemas lagik.

So tengok aptmn yg asal (blok A)


X jauh pun, depan aptmn ajer..

Aptmn asal tinggi cikit. Lbh kurang tgkt 2 mcm tula.  Yg tadi tu tgkt 1 ajer.

Masuk ajer

" hmmmm  yg tadi lagik bestla "


setelah bincang2 ngan somi akhirnya kitorg pilih aptmn yg lom kemas lagi.

Beza pun RM20 aje

Xperla, leh kitorg p mkn & jln2 jap. Yg penting dpt umah BEST. hoo bercuti harusla suka



Blok C-11

Aptmn ni ada 3 bilik. xder ekon xder kipas.

X yah nak bising2 sbb x der ekon. ko p Cameron nak tdo ber ekon memang ngengada jer bunyinya.


Leh hubungi En Hamid: 019-5682330

Cakap saya nak sewa aptmn C-11.

Harga semalam RM250

Udah murahla aku rasakan. Sebab korang tengokla sendiri faciliti dia.

Memang puas hatila sangat



Naik tangga sekali ajer. Udah jumpa umah belah kanan.



Living hall luas. Ada sofa. Tv lcd lagi tuh.

Dpn tv tu leh bentang tilam . Golek2 kat citu. Dah mood mcm kat umah sendiri.

Astro subscribe

Chanel biasa + sport


Kalo dok hotel pun x sure astro ada ke edak.



Somi cakap " cantek gak kalo buat wall mcm ni yer. Simple ajer tp cantek ".

Udah dpt idea nak wat wall tv camni.. :)



Ni bilik utama. Queen bed. Ada ank kecik leh bentang tilam kat bwh katil tuh.



 Ada toilet + heater

Aku sempat belek toilet ni punya mozek. Kemas lol.

Memang owner ni dah make over aptmn ni kasi cantek standard hotel.

Best ajer



Bilik no 2. Xder toilet. Juga queen bed.  Takut anak kecik jatuh katil, leh suruh tdo kat bwh katil. space luas lagi. hohoooo asik bawah katil jer. Siann




View dr blk no 2..

Bgn pagi terus tengok luar.. Meng hijauuu ajer.. ohhh freshhh nya air

Kat bwh tu tpt bbq + playground



Bilik no 3..

Juga queen bed..

So memang berbaloi baloi kan.

Semuanya queen bed + 2 bijik tilam bujang..



Extra tilam ( memang provided )


Extra bantal & selimut

Juga disediakan 3 helai tuala

Sejadah pun ada.. Tinggal bwk telekung ajer



Ni dining hall.. cantekkan meja makan tu..

pagi2 nak makan pun x leh sentuh meja.. sujukkk

Somi cakap " ma, kalo pasang tile kat dinding dapur mcm ni pun dah cantekkan. Kemas ajer. X yah nak ber cat cat lagi dah. Senang nak lap "

memang cantek ajer

Peti sejuk pun ada. 



Dapur.

Leh memasak kat aptmn ni.

Betulla ckp En Hamid ms aku call hari tu " semua brg ada. Bwk brg2 nak msk ajer ".

Betulla. Memang semua ada. X tipu




Sambil masak leh cuci mata..

Best ajer nak msk mcm ni..

heheheee


Kuali, rice cooker, periuk, sudip, sudu, cawan.

Axion pun ada

Kalo dtg ramai2 memang best memasakkan.

Jimat cermat amalan mulia :)

Korang jgn risau nak guna brg2 ni sebab En Hamid hanya menyewakan aptmn ni kepada MUSLIM sahaja. So kompem semuanya bersih. Kalo korang rasa kuali tu x bersih. Basuhla balik.


Aku siap bwk pinggan plastik dr umah. Beras pun bwk gak. Hoooo betul2 jimat



Petang petang lepak kat balkoni.

Nila yg membezakan aptmn ni ngan aptm yg asal tu.

Aptmn asal balkoni facing ngan aptmn. So nmpk blk org ngan kereta ajer.



View belah kanan.Belah kiri, balkoni umah sebelah. 


Depan balkoni



Wlpn sudah banyak bukit yg dibogelkan gara2 pertanian & pembinaan hotel tapi Cameron Highland masih sejukk lagi.

Percayala korang.

Kipas & ekon tdk diperlukan disini.

Kalo boleh 24 jam nak pakai stoking ajer. memang betul2 menutup auratla.

Aiman tu jer yg leh keluar umah ngan pakai spender jer.

Aisshhh budak tu memang la..

 So apa pendapat korang?

View yang cantek, kemas, harga pun berpatutan.

Aku check out kul 2+. Lepas Zohor. En Hamid dah bg izin. Sbb xder org nak duduk hari tu.


Ohh just nak bg tahu, kat ldg sayur ( view blk no 2 ) ada kubur tau. Aku rs kecik jer kut saiz kubur tu.  Korang x yah risaula. Mlm tu aku anak beranak tdo nyenyak ajer. hehhe



Hmm tu jerla review drp aku.


Next nak citer kisah ngeri kat Red Strawbery..  

Tips: Nak bercuti ke CH better pergi normal weekend or tengah bulan. Sebab masa ni gaji semua org dah hampir habis. Bajet nak berjalan dah xdo. 


1 comment:

  1. 2X try booking homestay P.hamid ni..penuh aje...
    glamer betui le
    Apr ni nk p..try book lg

    ReplyDelete