Tuesday, July 2, 2013

Renovate rumah: apa dan berapa yang patut dibeli



Assalamualaikum..


kawan kawan, entry ini sebagai perkongsian, sekadar yg boleh. Bagus jika ia dapat menolong kwn2 yg sedang mencari sesuatu mengenainya :)


Bajet aku eheeemmm ciput jer.  Setakat lepas nak pasang mozek & roof depn rumah.  Selepas bertanya-tanya pd kontraktor, harga yg di quote memangla boleh tahan. Aku & suami x byk tanya pd yg lain. Suami just tanya2 kat kwn dia ajer.  Lepas pikir2 bajet yg ciput itu, aku bertawakal bila suami cakap nak upah kat Indon jer. Barang2 kitorg beli sendiri. Seram jugak nak bg Indon buat ni sebab aku ada byk bc kat internet psl ada yg kena tipula, mcm2 hal yg x elok terjadi.  So aku tawakal..  Semoga dipermudahkan segalanya  :)



Suami jumpa Indon buat umah lepas dia balik beli ikan. Kebetulan indon tu ngah buat dapur org.  Terus dia tanya2 baper upah kalo nak psg mozek ni. Indon dtg umah tengok saiz, bg pendapat baper byk brg2 yg perlu dibeli & bg tau upah baper..  Aku xnak sebuk2 hal laki ni, bio suami jer yg deal ngan Indon tu. Cuma aku tanya agak2 baper lama nak siap yer. hehhee xnakla belanjutan sampai bln poser.  


laman lamaku..



Bila dah deal, Indon bg tau brg apa yg perlu. 

Ni brg2 untuk menyimen. Kitorg bg naik simen sampai depan pintu. So dah x bertingkat la lepas ni.

Barang2 untuk simen lantai:-


Saiz parking: lebar 18" x panjang >< 28"

Pasir: 4 scope ( suami terbeli 5 scope), 1 scope RM50
Besi/brc : 4 petak RM45 satu petak
Simen: 12 beg RM16 1 beg


Masa nak beli barang ni suami bawak Indon tu sekali.  Dpt hg murah sbb  tokei kedai dah kenal indon tu :) jimattt







Suami beli brg hari Selasa, Hari Rabu start kerja.. Suami ckp berpeluh2 Indon tu menyimen.  Patotla jrg nmpk diorg ni gemukkan.. Kerja berat.. Sian sian..



Bila aku sampai kul 7 petang, diorg udah pulang. Kerja2 menyimen udah siap dlm ms sehari.. Pencapaian yg bagus..  Kalo mcm ni punya kerja mau seminggu jer dah siap semuanya..


Kenapa ada tiko getah kat citu. Sebab petang tu negara mula dihujani selepas beberapa hari mengalami jerebu. Allah Akbar..  kebetulan pulak hujannya.  Risau gak sebab simen x kering lagi.  Tapi tawakal jerla..  Rasanya setakat hujan rintik2 xkanla simen tu mencairkan..


Esoknya diorang cuti sebab kepenatan.. hohoho lagipun tiles belum sampai umah lagi.. Xperla bg diorg recharge energy balik.


Sebelum ni aku ada citer psl kontraktor cincai2 quote 10K. Sebab dia kata nak psg mcm ala2 konkrit kat laman tu. Tanahnya udah mendap katanya... Tanya kat jiran2 lain, xderla pulak diorg mengkonkrit laman diorg. aisshhh



Setakat itu ajerla kerja2 menyimen. Sambung part memasang tiles lak..




9 comments:

  1. Bila minta quotation ni nak kena tahu juga apa kerja yg patut dan tak patut kalau tak alamat kena goreng hanguslah kan Muja. Dapat yg jujur selamat kena yg kaki pembelit duit kita dibelitnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..memang kena banyak tahu juga psl kerja2 ni..kalo edak kena kapur je nanti..

      Delete
  2. wah leh la pas ni tumpang paking kete...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tau jer saper ni.. wakakaaa

      Delete
  3. sy pakai bangla je..huhu.. upah kira sama harga kos beli barang. kalo barang RM5000 upah RM5000.

    ReplyDelete
  4. sy pakai bangla je..huhu.. upah kira sama harga kos beli barang. kalo barang RM5000 upah RM5000.

    ReplyDelete
  5. Salam saya berpengalaman binaan dan ubah suai rumah selama 7 tahun dan saya menawarkan ubah suai rumah office dan sebagainya harga boleh bincang jika ada sesiapa berminat call@whatsap 0172461595 izwan tq

    ReplyDelete
  6. Salam saya berpengalaman binaan dan ubah suai rumah selama 7 tahun dan saya menawarkan ubah suai rumah office dan sebagainya harga boleh bincang jika ada sesiapa berminat call@whatsap 0172461595 izwan tq

    ReplyDelete